Hvordan kan vi bosette flyktninger med kvalitet i prosessen?

Jeg er bekymret for hvordan flyktninger blir tatt i mot av det politiske flertallet i Skedsmo kommune. Allerede i leserinnlegg i mai ga jeg uttrykk for bekymring over manglende vilje til å følge opp vedtak om å bosette 65 flyktninger i året med tilstrekkelige budsjettmidler.

I Høyre mener vi at det mest forsvarlige bør være at det blir avsatt tilstrekkelige summer i budsjett og handlingsplan når det åpnes for å ta i mot flyktninger. Når det politiske flertallet igjen velger å ta imot ytterligere 10 flyktninger årlig, står det åpenbart at rådmannens velbegrunnede avslag atter en gang ignoreres av det styrende politiske flertall.

Spørsmålet om nivå på bosetting handler i stor grad om avveining av ulike hensyn, herunder samfunnmessige perspektiver, den enkelte flyktnings behov for et fast sted å bo, og kommunens kapasitet og ressurser til å sørge for vellykket integrering for alle som flytter hit. Lovverket medfører at kommunen har integreringsansvar overfor alle som bosetter seg her.

Det er mange personer som er i asylmottak som sitter og venter på bosetting. Tallet er økende. Det er viktig at den enkelte får et eget hjem, starter norskopplæring og gis mulighet til å klare seg selv så raskt som mulig, og ikke blir værende i mottak unødvendig lenge. Det forutsetter at det finnes ressurser som faktisk gjør det mulig å bli bosatt.

Kommunen har tidligere hatt utfordringer med å bosette det antallet flyktninger, som er vedtatt at skal bosettes. I flere år har det vært etterslep av bosettinger fra året før. Dersom politikerne nå påtar seg et ansvar for å bosette ytterligere 10 personer, vil det skape økt press på tjenesten på kort varsel, med stor sannsynlighet for at ikke alle vil kunne bosettes. Høyre ønsker ikke at det skal sitte flyktninger i asylmottak og måtte vente fordi vi vedtar å bosette flere enn vi faktisk klarer.

Rådmannen har i flere år pekt på et hardt presset tjenestetilbud. Hvis bosetting skal gjennomføres trengs tilgang til flere boliger og økning av bemanning innen flytningetjenesten, voksenopplæringen, barnehage og skole og helsetjenester, barnevern samt omsorgstjenester til de som har nedsatt funksjonsevne.

Høyre har vilje til å bosette. Men å ha evne til å bosette krever ressurser. Det kreves vilje til å legge penger i potten. Vilje som åpenbart ikke eksisterer i det politiske flertallet.

Legg igjen en kommentar