KJØP AV SYKEHJEMSPLASSER – et veivalg

Skedsmo kommune mangler sykehjemsplasser. Det er tverpolitisk enighet om at behovet må ivaretas så kommunen kan sikre tilstrekkelig tilgang.

I dag kjøper Skedsmo kommune 14 sykehjemsplasser av private aktører. I formannskapet 25. april henviste Aps Jørgen Vik at kjøpet av sykehjemsplasser ble etablert som et avvik fra de virkemidler Ap ønsker å benytte. Jørgen Vik presiserte ikke hvilke virkemidler Ap ønsker å benytte, og hvis det eksisterer bedre virkemidler enn private aktører, hvorfor er ikke virkemidlene benyttet alle de årene avviket har eksistert?

Det trengs faglig kompetanse for å forstå brukernes behov. Det kreves empati, engasjement og kunnskap om pleie og medisinering. Ikke gitt at offentlige tjenestetilbydere har enerett på tilstrekkelig kvalitet. Private aktører har etter Høyres mening krefter som bør benyttes på lik linje. Hvorfor bruke ressurser på å bygge ut offentlige tilbud for å overta oppgaver som private aktører allerede utfører på en god måte, spør Erna Solberg i Dagens Næringsliv. Det er hun ikke alene om å lure på.

I dag er det lange helsekøer hvor pengesterke brukere kjøper seg fri. Det blir som å indirekte definere kø som god kvalitet. Så hva er da problemet med å konkurranseutsette tjenester i helsesektoren? Da blir det jo flere som kan yte, merverdiskapningen stiger og kanskje det er mulig å få reell valgfrihet for de som ikke har sprekkferdig lommebok? Høyre er opptatt av like god tilgang til velferdstilbud uavhengig av inntekt og sosial status.

Det er synd at ideologiske skylapper og «privat-allergi» skal medføre brukersvikt, sosiale skiller og lavere vekst i næringslivet. La alle gode krefter få være med på utviklingen, ikke bare de virkemidler Ap finner ut er tilstrekkelige. En slik begrensende tilnærming til kreative løsninger burde enhver politiker sky som pesten.

Legg igjen en kommentar